Nestalo stotine golubova u pticijem bermudskom trouglu ! - Golubarstvo I Golubari

Ad

Ad

Nestalo stotine golubova u pticijem bermudskom trouglu !

Share This
Stotine golubova trkača nestalo je iznad Severoistočne Engleske, zbog čega je ovaj region prozvan “ptičjim bermudskim trouglom”, preneo je “Diskaveri njuz”.
U subotu, 25. avgusta, “Telegraf” je izvestio da je jedan klub pustio jato od 230 ptica iz severnog Jorkšira. Svega 13 golubova stiglo je na kraj puta u Škotskoj. Neki od vlasnika jata, koji rutinski puštaju trenirane golubove sa zadatkom da pronađu svoju kuću sa udaljenosti od stotinama kilometara, razmatraju da više ne puštaju svoje ptice dok se ova misterija ne reši.

Početkom godine, istraživači sa koledža Bejlor, identifikovali su jedan deo “unutrašnjeg GPS-a” kod golubova i pokazali da njihov mozak sadrži posebnu grupu ćelija koje
mere jačinu i pravac Zemljinog magnetnog polja, služeći im kao kompas.

Stručnjaci se pitaju da li je moguće da su golubovi izgubili svoj orijentir, kada se uzmu u obzir posebnosti trouglastog regiona u Severoistočnoj Engleskoj – označenog mestima Veterbi, Korset i Tirsk, koje na najdužoj strani meri 105 kilometara.

Neki vlasnici jata krive za incidente signale sa obližnje satelitske stanice Kraljevskih vazdušnih snaga na brdu Menvit.
- Postoji niz eksperimenata o efektu radio signala na orijentaciju golubova – kaže profesor neurobiologije i ponašanja Čarls Valkot, koji proučava golubove od 1962. – Niko nikada nije video neki značajniji efekat. –

Drugi smatraju da je u pitanju visoki nivo solarne aktivnosti za koju ističu da ej izmenila Zemljino magnetno polje i, stoga, mentalnu mapu golubova.
I profesor Valkot ističe da su istraživači pokazali da ometanja u Zemljinom magnetnom polju, uzrokovana solarnim olujama, utiču na unutrašnji kompas golubova, menjajući inicijalni pravac koji je ptica odabrala kada je prvi put puštena.

Međutim, u drugoj, nacionalnoj studiji, zaključeno je da nema korelacije između kretanja golubova i promena u magnetnom polju, ukazujući ipak da se to odnosi na veliko područje, što ne znači da takvog efekta nema na malom.


Kiša oterala golubove?

“Telegraf” je takođe izvestio da je na spornom delu Severnoistočne Engleske bilo neverovatno velike količine padavina, pa vlasnici jata smatraju da je možda oluja oterala nestale golubove sa pravca.
Profesor Valkot smatra da je ovo najverovatniji slučaj.
- Golubovi ne vole da lete po kiši jer njihovo perje nije opremljeno za to pa, prema mom iskustvu, te ptice slete negde dok kiša ne prođe – istakao je on.

Нема коментара:

Постави коментар

Komentariši....

Pages