Sve o Golubu Pismonosi [parenje,hrana, priprema, bacanje pera...] - Golubarstvo I Golubari

Ad

Ad

Sve o Golubu Pismonosi [parenje,hrana, priprema, bacanje pera...]

Share This
Golubovi će mijenjati pera za svaku rundu jaja ako bi oni legli i hranili mlade, i da bi se odgodio taj proces tj. kako bi oni u važnim letovima imali ona najvažnija pera iz krila mi dakle uklanjamo jaja i na taj način golubovi ne prolaze kroz drugi ciklus podizanja mladih. Neki golubari misle da uzimanje jaja i odvajanje ženki u isto vrijeme može prouzročiti pretjeran stres za mužijake. To je razlog zašto oni ostavljaju mlade (ili barem jedno mlado) sa mužijakom, jer u ovom trenutku u procesu uzgoja mužijak je glavni za brigu o mladim. Ideja je da čak i ako mu ženka i jaja nedostaju, on će...
postati tako potpuno zauzet brigom o svojim mladim da on neće postati pretjerano tužan zbog nedostatka ženke i jaja. Ako nema mladih dobro je odvojiti ženku onda kada mužijak leži na jajima, on će tako nastaviti ležati i čekati ženku što će trajati 3-4 dana i opet će ublažiti stres. Bitno je dakle da se potrudite da odvajanje ženki bude što manje stresno za golubove.


Ideja je da se kod mužijaka razvije jaka veza sa svojim boksom, da on identificirati ovo kao svoje najsvetije mjesto na svijetu, mjesto za koje će uložiti veliki napor u dobivanje ga natrag što je brže moguće. Nije dobro opteretiti letača nepotrebnim podizanjem i hranjenjem mladih i ostavljanjem ženke kod njega jer bi došlo do ubrzavanja mitara. Većina iskusnih golubara trkaći ne sikira se puno za krila i mitarenje za prvu polovinu sezone i trka. Ali za kasnije trke kada letno pero u krilu nedostaje mnogo je važno za uspješan let. Dakle, to može biti važno za vas pa da ovo zapamtite tokom ove zime i priprema svojih golubova za let. Pokušajte napraviti plan o tome kada će te spariti svoje golubove koliko jaja i mladih ćete im omogućiti da podignu prije početka trka.

Do i tokom februara većina golubara u cijeloj zemlji spari svoje matične golubove. Mnogi parovi već sjede na njihovim drugim jajima, dok su neki samo se upareni za njihov prvu turu. U nekim dijelovima zemlje, golubari počinju trenirati svoje stare letače za nadolazeću sezonu.


Budući da golubar koji hoće da bude dobar takmičar sa mladim mora da zna da je uspjeh kod mladih prvenstveno vezan za zdravlje golubova on već sada radi na tome preko svojih matičnoh golubova. Održavajući njihovo zdravlje na nivou veća je šansa da mladi budu zdravi, a on pobjednik. Prije uparivanja svojih matičnih golubova golubar mora da utvrdi da su mu uzgojni golubovi u apsolutnom vrhu zdravlja. Kako da ovo uradi? Prvo treba da posmatra uzgojno jato u cjelini, to mora da bude jato koje odaje sreću i zadovoljstvo što su u golubarniku. Treba da su živahni i puni energije. Moraju biti aktivni i puni života. To je za jato, a šta za pojedine ptice. Ponekad čak i u dobrom golubarniku i jatu jedna ili dvije ptice mogu biti crne ovce. Golubaru ne smije promaći činjenica da je neka od ptica loše.

Mnogo sedmica prije utrka i uzgoja, svaki dobar golubar mora svaku pticu da uzmem u ruke i temeljito je pregleda. Prvo kada uzmete goluba u ruke primjećujete njegovu težinu, ako je ptica lagana, moramo znati zašto je tako. Ako je ekstremno lagana moramo je odvojiti za detaljnije posmatranje. Nakon težine, posmatrajte nos i oči. Nozdrve moraju biti ekstremno bijele i suhe, kao da su od krede. Ako nije tako ja predlažem uklanjanje tekvih ptica iz jata. Ovo stanje prihvatam samo kod ptica koje hrane mlade. Inače, ako imate ptica koje ne hrane mlade a imaju ovakav izgled odmah uradite odvajanje i dijagnostiku kod ovih ptica, a ja opet kažem ako nisu ekstra važne uklonite ih iz jata.

Obično "smeđi nos" pokazuju rak ili probleme kod dišnih puteva, ali to također mogu biti pokazatelj još više problema. Ako sam otkrio problem sa "smeđim nosom", ja obično pogledam kako izgleda iznutra kljun kako bih mogao vidjeti ako ima sluz u grlu. Gotovo uvijek (osim ako hrane mlade), kada golub ima smeđi nos, bit će prisutna sluz u grlu. Naravno, ako vam je veterinar lako dostupan, bris grla će biti najbolji izbor kod tačne dijagnoze. Nažalost, iskusne veterinare za golubove je prilično teško naći, tako da se mi golubari moramo sami informirati o bolestima i lijekovima koji se koriste kako bi liječili svoje golubove. Ako se desi da pronađete kod sebe golubove sa „smeđim nosom“ i sluzi u grlu, preporučujem da izolirate te golubove i liječite ih pet dana za trihomonijazu. Općenito govoreći, gdje ima dima tu ima i vatre, a ja bih možda ipak liječio cijelo jato, ako bi našao par golubova sa takvim simptomima. Ako je jedan ili dva goluba sa ovim simptomima oni bi se mogli izdvojiti i samo oni liječiti, ali bi ja bio oprezan i pratio čitavo jato nekoliko sedmica i ako bi se pojavilo još slučajeva ja bih sve liječio. Ako se liječenje trihomonijaze ne pokaže djelotvorno u ovom slučaju ja bih pokušao liječenjem dišnih puteva.

Nakon ocjenjivanja nosa i tjelesne težine, ja uvijek pogledam oči i želim vidjeti da su oči sjaje, puna boja i da nije mokro ili „tupo“. Potrebno je ispitati oba oka, jer sam često otkrio da je jedno oko briljantno, a drugo loše. Ako vidim probleme u oku prvo pretpostavim da golub ima problem sa dišnim putevima. Nekada, ako je golub imao tešku respratornu infekciju nikada neće vratiti boju oka kao što je nekada imao. Ukoliko postoji prekomjerna vlaga oko ruba kapka, znam odmah da je prisutantproblem dišnih infekcija. Lupa (povećalo) je odličan alat za korištenje kako biste provjerili rub kapka i vidjeli ako postoji vlaga oko ruba. Jedini način da znate prepoznati višak vlage je ispitati veliki broj ptica, a posebno ako ste imali prilike vidjeti ptice kod šampiona. Vidjet ćete da golubovi koje su u top zdravlju će imati relativno "suhe" ili normalne oči. Vremenom ćete steći iskustvo i bit ćete u mogućnosti odrediti čak i bez lupe, ako neki golub ima "mokre oči." Ako otkrijete previše vlage u očima sigurno je prisutna respiratorna infekcija. Još jedan savjet, ja tražim prisustvo zarobljenih mjehurića zraka na rubu oka, to je siguran znak da je golub pati od blage respiratorne infekcije. Ako otkrijete kod jednog goluba „mokre oči“ ja bih preporučio provjeravanje nekoliko drugih ptica u golubarniku, jer sam rijetko vidio da samo jedan golub u golubarniku pati od "mokrih očiju" . Ako nekoliko golubova imaju simptom "mokrog oka", trebali biste provjeriti golubarnik, ili je prekomjerno nastanjen i/ili ima prašine, te odmah početi respiratorni program liječenja. Također, promjenama u golubarniku treba eliminirati prenatrpanost. Najbolje je u ovom slučaju da liječenje traje 14 dana. Mi volimo da koristimo različite lijekove za liječenje dišnih puteva, tako da biramo nešto između Tylan i Aureomycin, ili Doxyvet i Tylan, a ponekad, ako sumnjamo na ozbiljan problem koristimo Doxyvet i Suanovil zajedno. Korisno je imati na umu da u slučaju teške infekcije, kombinacije tih respiratornih lijekova, kao i izmjenična tretmani, mogu biti vrlo korisni.

Htio bih vam sada ponuditi neke savjete u vezi respiratornih lijekova. Prvo, važno je znati da davanje dva lijek u isto vrijeme nije uvijek preporučljivo. Kada ste u nedoumici, uvijek je bolje dati lijek za dišne puteve sam nego ga dati u mješavini drugih lijekova što je postala popularna metoda kod golubova danas. Dalje, destilirana voda može pomoći da bi lijek bio učinkovitiji, jer je destilirana voda ne sadrži nikakve kemikalije koje mogu reagirati s aktivnim sastojcima u ovim lijekovima. Konačno, grit, kalcij i ostale mineralne dodatke treba eliminisati tokom vremena davanja lijekova. Ako slijedite ove smjernice golubovi će dobiti maksimalnu korist od liječenja.

Nakon što sam završio sa procjenom stanja očiju, uobičavam pogledati sveukupni izgled perja. Volim vidjeti sjajno i meko perje koje je istovremeno gipko. Znam da i za ovo treba iskustvo i „znanje“ ali se ono samo stiče praksom i pregledanjem velikog broja golubova. Poslije tog iskustva sami ćete naučiti razlikovati pojmove kao što su „meko“ i „svilenkasto“. Ako je perje suho i grubo i nedostaje bijeli puder onda je nešto pogrešno. Vrlo često, nedostatak vitamina ili minerala je uzrok lošeg izgleda perja, a jedna od stvari koje mogu izazvati takve nedostatke u golubova je zaraza glistama. Ako nađem dvije ptice s perjem koje nije dobro, odmah ih odvajam od jata i dajem im tretman protiv glista. Sljedeći dan, provjerim izmet za prisutnost crvi u stolici. Vrlo često, golubari zanemaruju liječenje protiv glista kod svojih golubova, a ustanovili smo da to može napraviti veliku razliku u njihovom cjelokupnom zdravlju. Između ostalog, ja uvijek otvorim krila te provjerim letna pera. Gledam oblik pera, tražim nepravilnosti i znakove kao što se kraća pera ili neku anomaliju na peru što je znak stresa prilikom mitarenja ili bolesti. Te anomalije na nekim perima mogu biti rezultat infekcija ili vrlo teških utrka kada se golubovi nakon par dana vrati. Ako primjetim kod nekog goluba više ovih pera od tog goluba neću odgajati mlade tu sezonu. Radije ću odmoriti tog goluba i dati mu šansu da u sledećem mitarenju popravi stanje svojih pera, a biće vremena sledeću sezonu da od njega dobijem podmladak. Naravno, usput pregledam i nametnike, da li ih ima ili jaja od njih. Ti nametnici mnogo mogu da ugroze kvalitet pera. Ako primjetim zarazu na perima koristim neki sprej i obično tretiram sve ptice te gnijezda i ostale dijelove golubarnika. Ovo radim redovno tokom godine i koristim razna sredstva protiv nametnika. Kao i druge aktivnosti vezane za opšte zdravlje golubova i ova je važna, nemojte nikada praviti kompromise kod bilo čega što je vezano za zdravlje golubova. Samo će vam zdrav golub donijeti zdrave potomke, samo će vas zdrav golub obradovati rezultatima.

3 коментара:

  1. Tekst je odličan, ali s obzirom da je preveden moralo bi biti objavljeno i ime autora teksta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam obicaj da uvek objaljujem ime autora. Ali neke tekstove kao i ovaj mi salju ljudi na email i nije na kraju napisano ime autora. Pozzz....

      Избриши
  2. Odlican tekst. Volio bih,koa pocetnik znati nesto o prparivanju ili nekoj metodi da sparim ssto vise razlicitih parova ove sezone,kako bih imao sto vise mladih i odvojio najbolje za sledecu sezonu. Hvala

    ОдговориИзбриши

Komentariši....

Pages