SASTOJCI
150g tapioke
235ml vode
950ml mlijeka
110g šećera
sjemenke 1 štapića vanilije/ekstrakt vanilije
Cimet mljeveni Podravka
Voćni preljev
125g jagoda/šumskog voća/malina
30g šećera
1/2 žlice gussnela Dolcela (gustina)
3 žlice vode
PRIPREMA
Kratko properite kuglice tapioke, a zatim ih stavite u vodu te ostavite minimalno 2 sata da se natapaju. Nakon toga iscijedite višak vode i stavite tapioku u zdjelu sa strane dok pripremite ostatak. Premite 4-5 čaša.
Mlijeko zagrijte do vrenja zajedno s cimetom, vanilijom i šećerom uz stalno miješanje. Kada uzavre dodajte mu tapioku i nastavite kuhati još nekoliko minuta dok tapioka ne postane prozirna i puding se zgusne. Smjesu uklonite s vatre i malo prohladite prije stavljanja u čaše. Kada složite kombinaciju po želji stavite čaše u hladnjak do posluživanja.
Za voćnu verziju napunite 2/3 čaše tapiokom, a zatim dodajte preljev od jagode ili nekog drugog voća. Uz to dodajte i neko svježe voće (kod mene šipak) pa pospite s malo nasjeckanih orašastih plodova. Za karamela verziju : 2/4 čaše napunite tapiokom, zatim stavite karamel preljev i preko njega još tapioke. Dodajte dodatke po želji.
POSTUPAK PRIPREME PRELJEVA OD JAGODE : Za preljev sitno nasjeckajte jagode, stavite ih na laganu vatru zajedno sa šećerom i kuhajte desetak minuta. Nakon toga ih usitnite štapnim mikserom pa ponovno kuhajte na vatri oko minutu. Gussnel razrijedite sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi.
Izvor:coolinarika.com
150g tapioke
235ml vode
950ml mlijeka
110g šećera
sjemenke 1 štapića vanilije/ekstrakt vanilije
Cimet mljeveni Podravka
Voćni preljev
125g jagoda/šumskog voća/malina
30g šećera
1/2 žlice gussnela Dolcela (gustina)
3 žlice vode
PRIPREMA
Kratko properite kuglice tapioke, a zatim ih stavite u vodu te ostavite minimalno 2 sata da se natapaju. Nakon toga iscijedite višak vode i stavite tapioku u zdjelu sa strane dok pripremite ostatak. Premite 4-5 čaša.
Mlijeko zagrijte do vrenja zajedno s cimetom, vanilijom i šećerom uz stalno miješanje. Kada uzavre dodajte mu tapioku i nastavite kuhati još nekoliko minuta dok tapioka ne postane prozirna i puding se zgusne. Smjesu uklonite s vatre i malo prohladite prije stavljanja u čaše. Kada složite kombinaciju po želji stavite čaše u hladnjak do posluživanja.
Za voćnu verziju napunite 2/3 čaše tapiokom, a zatim dodajte preljev od jagode ili nekog drugog voća. Uz to dodajte i neko svježe voće (kod mene šipak) pa pospite s malo nasjeckanih orašastih plodova. Za karamela verziju : 2/4 čaše napunite tapiokom, zatim stavite karamel preljev i preko njega još tapioke. Dodajte dodatke po želji.
POSTUPAK PRIPREME PRELJEVA OD JAGODE : Za preljev sitno nasjeckajte jagode, stavite ih na laganu vatru zajedno sa šećerom i kuhajte desetak minuta. Nakon toga ih usitnite štapnim mikserom pa ponovno kuhajte na vatri oko minutu. Gussnel razrijedite sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi.
Izvor:coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар
Komentariši....