Uvjek kada vidim ove kekse sjetim se svoje seke kada bi mama donjela ovaj keks ona bi se skrila i pojela cijelu kutiju e onda sam ja mojoj seki za njen rođendan napravila ovu tortu i nazvala je po njenom omiljenom keksu.
Sastojci
biskvit
300g keksa domaćice
100g maslaca
fil
500g mascapone sira
500ml slatkog vrhnja
200ml kiselog vrhnja
250g čokolade za kunanje
2 žlice kakaoa
100g šećera u prahu
1 žlčiica istant kave(ako volite )
1 vrćica želatine
glazura
100g čokolade
100g kreme
par keksića za ukrašavanje
Priprema
1.
Izmrvite keks i dodajte mu otopljeni maslac pa povežite
2.
Obložite lim pek papirom i rukama utisnite biskvit i stavite na hlađenje
3.
Izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu
4.
Izmiksajte kiselo vrhnje,kakao,kavu,i na kraju otopljenu čokoladu,u ovu sjesu dodajte otopljenu želatinu i mascapone sir
5.
Odmah dodajte i tučeno slatko vrhnje i još jednom dobro izmiksajte.
Sto grama od ove kreme odvojite za glazuru
6.
Ostatak kreme izlijte u kalup sa biskvitom.
Dobro poravnajte i ostavite na hlađenje
7.
GLAZURA:Otopite kremu koju ste odvojili i čokoladu na pari i pustite da se malo prohladi te prelijte preko torte(obruč nemojte skidati tek kad se torta ohladi)
8.
Tortu ukrasite keksom
Sastojci
biskvit
300g keksa domaćice
100g maslaca
fil
500g mascapone sira
500ml slatkog vrhnja
200ml kiselog vrhnja
250g čokolade za kunanje
2 žlice kakaoa
100g šećera u prahu
1 žlčiica istant kave(ako volite )
1 vrćica želatine
glazura
100g čokolade
100g kreme
par keksića za ukrašavanje
Priprema
1.
Izmrvite keks i dodajte mu otopljeni maslac pa povežite
2.
Obložite lim pek papirom i rukama utisnite biskvit i stavite na hlađenje
3.
Izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu
4.
Izmiksajte kiselo vrhnje,kakao,kavu,i na kraju otopljenu čokoladu,u ovu sjesu dodajte otopljenu želatinu i mascapone sir
5.
Odmah dodajte i tučeno slatko vrhnje i još jednom dobro izmiksajte.
Sto grama od ove kreme odvojite za glazuru
6.
Ostatak kreme izlijte u kalup sa biskvitom.
Dobro poravnajte i ostavite na hlađenje
7.
GLAZURA:Otopite kremu koju ste odvojili i čokoladu na pari i pustite da se malo prohladi te prelijte preko torte(obruč nemojte skidati tek kad se torta ohladi)
8.
Tortu ukrasite keksom
Нема коментара:
Постави коментар
Komentariši....