MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE A O UKUSU DA NEPRIČAM PROBAJTE I UVJERITE SE… - Golubarstvo I Golubari

Ad

Ad

MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE A O UKUSU DA NEPRIČAM PROBAJTE I UVJERITE SE…

Share This
Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.
Sastojci
Testo:
5 šoljica kisele vode
5 šoljica brašna
3 šoljice ulja
3 šoljice pšeničnog griza
1 kašičica cimeta
100 gr seckanog suvog groždja
100 gr seckanih oraha
1 pakovanje praška za pecivo
Sirup:
250 gr šećera
1 pakovanje vanil šećera
2,5 dcl vode
Za posipanje:
50 gr sekcanih oraha / po želji – ne mora al lepo izgleda



Priprema
1.
Napomena: 1 šoljica = 150 ml
2.
Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.
3.
U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.
4.
Rernu zagrejati na 180C.



Pleh dim 25*35cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 gr seckanih oraha.



Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.
5.
U medjuvremenu napraviti sirup: kuvati 250 gr šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dcl vode oko 3-4 min i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač.
Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup. Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha…
Posluživanje
Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji.

Izvor:coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар

Komentariši....

Pages