Ormašice, hurmašice ili urmašice specijal… kako ih vi zovete - Golubarstvo I Golubari

Ad

Ad

Ormašice, hurmašice ili urmašice specijal… kako ih vi zovete

Share This
Moje ormasice Pokušala sam da napravim nekoliko puta po receptu 2 šoljice ulja, 2 šoljice šećera itd. ali mi nikada nisu uspjele (iako su mojoj mami uvjek uspjevale po ovom receptu). Ostajale su mi uvjek tvrde u sredini i ne onako mekane kakve trebaju da budu. Mjenjala sam sve i nakom 6 do 7 puta dosla na ovaj recept koji je zaista super. Baš su onakve kakve treba da budu. Uživajte!
SASTOJCI
250 gr istopljenog maslaca
150 gr šećer

2 jaja
600 gr brašno
2 gr prašak za pecivo
ZALJEV
750 ml vode
500 gr šećer
1 limun



PRIPREMA
Pomješajte lagano 250 gr maslaca, 150 gr šećera, 2 jaja, 600 gr brašna i 2 gr praška ya pecivo.
Mjesite lagano oko 5 minuta ili dok ne dobijete lijepu ujednačenu masu.
Oblikovanje:
Uzmite rendaljku i okrenite na hrapav deo koji iskreno ja ne znam za sta služi osim za praviti ormašice.
Uzmite malu kuglicu tijesta, od oko 25 do 30 gr zavisno koliko velike ormašice zelite da dobijete. Oblikujte u lopticu pa u valjak. Postavite na rendaljku i pritisnite lagano tako da dobijete šare na tijestu. Ako zelite praviti ormašice sa orasima samo lagano stavite jezgru u sredinu i skupite tijesto u oblik ormasice.
Ponovite ovo dok vam se tijesto ne utroši.

Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni.
Pecite ormašice 20-25 minuta na 200 stepeni zavisno od pećnice.
U međuvremenu napravite zaljev od oko 750 ml vode i oko 500 gr šećera.
Stavite vodu da ključa te dodajte šećer.
Mješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa oko 2 minute.
Dodajte 1 limun nasjecen an kolutiće i sklonite sa vatre.
Kada su ormašice pečene odmah ih vruće prelijte sa toplim zaljevom.
Rasporedite limun lijepo po ormašicama i ostavite ih ovako bar 2 sata na tsobrnoj temperaturi.
One ce nakon tog vremena promjeniti boju i dobiti sjaj.
Kada presjecete ormašice one treba da budu mekane i u sredini te da imaju istu teksturu u svim djelovima.
Izvor: coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар

Komentariši....

Pages