SASTOJCI:
Sastojci za kore :
1/2 l mlijeka
2 dcl šećera
25 dkg brašna
3 žlice ulja
4 žlice pekmeza
2 žlice kakaoa
2 m.žličice sode bikarbone
Sastojci za fil :
1/2 l mlijeka
15 dkg šećera
6 žlica brašna
2 vanilij šećera
20 dkg maslaca
Priprema:
Sve sastojke za kore izmješati mikserom /u maloj brzini/.Smjesa je za razljevanje/kao za palačinke/. Peku se 4 kore.
Debljine ja tu dobivenu smjesu razlijem u 4 duboka tanjuta,tako da su svi jednako napunjeni.
Kore pečem u tepsiji 20×30 cm. Ako ćete peći u večoj teps.onda pecite 3 kore.
Tepsiju obložim pek papirom i izlijem iz tanjura smjesu. Kore se peku na 180-200 stepeni 5-8 min.
Brzo su gotove,probajte prstom pritisnut koru i osjetit ćete da je pečena i ko gumena. Kore se lako prenose i vade iz tepsije..
Elastične su i ne kidaju se.Fino su razabrane i pune rupica! Ne treba ih kvasiti ,jer su soćne i mekane!
Sastojci za fil se skuhaju u mlijeku kao “papica”. Kad se ohladi dodati izrađeni maslac…
Nafilovati kore i namazati i gornju koru malo tanje,jer fila ima dosta..Ukrasiti po želji…!
Posluživanje:
Eto sve je vrlo jednostavno i jasno !!
Ove se kore mogu filovati i sa nekim drugim filovima-po želji. Ali ovaj najjednostavniji je ukusan i kolač je odličan.
Izvor: bosniantraditionalkitchen.blogspot.ba
Нема коментара:
Постави коментар
Komentariši....