Birmingham roller - Golubarstvo I Golubari

Ad

Ad

Birmingham roller

Share This
Birmingham roller je najzastupljenija rasa prevrtača (rolera) na svijetu. Nastao je u Engleskoj, u okolini i u samom gradu Birmingemu po kome je i dobio naziv. Uzgaja ga veliki broj uzgajivača rasutih po cijelom svijetu od Europe, Amerike, Afrike, Australije, Azije… Uzgajivači i ljubitelji ove rase su okupljeni u specijaliziranim klubovima i sijvetskim asocijacijama.
Na prostorima bivše Jugoslavije su se prvi put pojavili 1980. godine kada su ih iz Njemačke zajedno uvezli Miodrag Vojnović i Vukašin Pejčić, od poznatog odgajivača Fritza Leibolda.

Let i prevrtanje:

Birmingham roller je selektiran i uzgajan da bi se stvorio vrhunski sportski letač i prevrtač, tj. roler. Leti na srednjim i većim visinama, zadržavajući se u zraku po nekoliko sati. Sama riječ roler govori da, prevrćući se, birmingemski roler rola izuzetno brzo u serijama od 3 metra do 10-30 metara. Postoje primjerci koji rolaju bezbroj puta do same zemlje. Rolaju isključivo unazad preko repa izuzetno brzo, eksplozivno i u velikim serijama. Gledajući sa zemlje, promatrač ima utisak da vidi loptu perja koja podseća na slovo “o”. Rolanje je tako brzo da se ne može prepoznati figura goluba. Rolanje treba biti što češće, pravilno, čisto, eksplozivno, pravolinijsko u dubinu. Lete u jatu od 15 do 20 golubova. Ocjenjuje se grupno istovremeno prevrtanje (timski rad) najmanje 5 golubova u istom trenu i minimalne dubine 5 metara, a posebni bodovi (koeficijenti) se daju za kvalitetu i dubinu rolanja. Ovo je najatraktivnija i najraspreostranjenija rasa rolera kod ljubitelja sportskih prevrtača!
Brirmingham roller je najbolji svjetski roler i svojim prevrtačkim osobinama opravdava taj epitet.
Trenutnu najbolji svetski odgajivač ove rase prevrtača je Hajne Bijker iz Holandije.
Najpoznatiji odgajivači Birmingham roller-a kod nas okupljeni oko “Roler kluba Hrvatske” su: Miroslav Bunić, Mario Filipović, Branko Mastelić, Anton Matjanec, Mato Božić, i drugi


Text Poslao:  Jovan Lazic

Нема коментара:

Постави коментар

Komentariši....

Pages